Advent u Toskani

2/5.12.2021. Hercegovina - Bologna - Padova
Advent u Toskani
Advent u Toskani
Advent u Toskani
02.12.2021 do 05.12.2021

02/03. 12. Hercegovina - Bologna - Montecatini Terme

Polazak iz Mostara u 20:00 sati. Noćna vožnja autobusom kroz Hrvatsku, Sloveniju i Italiju, te uz povremena zaustavljanja za odmor, dolazak u Bolognu oko 09:00 sati narednog dana. Po dolasku, razgled glavnog grada pokrajine Emilie s oko 400.000 stanovnika. U njemu je 1089. godine osnovano jedno od najstarijih sveučilišta u svijetu. Razgled grada - Portico di San Luka, najduže natkriveno stubište na svijetu, koje vodi do Gospinog svetišta i Bazilike sv. Luke, toranj Asinelli, jedan od dva tornja koji simboliziraju Bolognu, Piazza Maggiore, bazilika Sv. Petronija, Piazza i bazilika Sv. Stjepana, Giardini Margherita, najveći park u Bologni… Slobodno vrijeme za ručak, te poslije ručka, nastavak putovanja do Montecatini Terme. Po dolasku, smještaj u hotel La Querceta, Via Vasco Peloni 10. Za vrijeme Došašća, ovaj gradić se pretvara u Božićni sajam, sa prelijepo ukrašenim ulicama i štandovima na kojima se mogu kušati toskanske delicije, ali i kupovati razni suveniri, vina, maslinovo ulje… Večera u hotelu, noćenje.

04. 12. Montecatini Terme - Pisa - Firenca

Doručak. Poslije doručka cjelodnevni izlet u Pisu i Firencu. Po dolasku u Pisu, obilazak Campo dei Miracoli gdje se nalaze katedrala, krstionica, poznati 58 metara visoki Kosi toranj iz 1350 - te godine, te groblje Camposanto sa svetom zemljom s Maslinske gore. Slobodno vrijeme za kupovinu suvenira i eventualno penjanje na toranj.

Slijedi odlazak prema Firenci, glavnom gradu Toskane, svjetskom središtu kulture i umjetnosti. Po dolasku, razgled grada - Katedrala, Krstionica, Giottov zvonik, Crkva santa Croce, Crkva San Lorenzo, Ponte Vecchio, Piazza Signoria… Slobodno vrijeme za posjet Božićnom sajmu smještenom na platou ispred Santa Croce, sa velikim brojem štandova sa suvenirima i delicijama… Povratak u Montecatini Terme, večera, noćenje.

05. 12. Montecatini Terme - Padova - Hercegovina

Doručak. Poslije doručka, nastavak putovanja prema Padovi, najstarijem gradu na sjeveru Italije s drugim najstarijim sveučilištem na svijetu. Najpoznatija građevina u gradu je bazilika Sv. Ante, a za Hrvate je značajno i svetište sv. Leopolda Mandića. Od poznatijih lokacija u gradu tu su i Pratto Della Vale, Piazza dei Signori, Michelangelova katedrala, Piazza Cavour. U vrijeme Došašća, na Trgu Eremitana je smješten Božićni sajam sa selom Djeda Božićnjaka, klizalištem i vrtuljkom. Slobodno vrijeme za ručak, te iza ručka nastavak putovanja za Hercegovinu. Uz usputna zaustavljanja za odmor i video projekcije, dolazak iza pola noći .

Dodatne informacije

Napomena vezane za putovanja u Italiju za vrijeme COVID 19

Prema Odluci Ministarstva zdravstva koja je na snazi do 25. listopada 2021. produljena je valjanost pravila koja se primjenjuju za kretanje iz inozemstva i prema inozemstvu:

Za zemlje sa popisa C - u kojem je i Hrvatska predviđa se ulazak uz: test, potvrdu o izlječenju ili potvrdu o cijepljenju koje je odobrila EMA (Europska agencija za lijekove).

Strane potvrde biti će automatski priznate ukoliko budu na: talijanskom, engleskom, francuskom ili španjolskom jeziku.

Maloljetne osobe:
a) Maloljetnici u dobi između navršenih 6 godina i još nenavršenih 18 godina, ukoliko putuju sa roditeljem ili pratiteljem sa zelenom potvrdom ne moraju se podvrgnuti karanteni (već se moraju povrgnuti testu, ukoliko je to predviđeno, prilikom ulaska)
b) Maloljetnici mlađi od 6 godina ne trebaju se povrgnuti testiranju ni u kom slučaju, izuzeti su i od obaveze karantene ako putuju sa roditeljem ili pratiteljem koji ima zelenu potvrdu.

Zelenom potvrdom se smatra:

Talijanska zelena potvrda o izvršenom cijepljenju (bar 14 dana od cijepljenja), potvrda o izlječenju ili negativan test (ne stariji d 48 sati);

Zelene potvrde država EU koji su izjednačene sa gore navedenim talijanskim potvrdama;

Strane potvrde koje dokazuju cijepljenje (na osnovu jednog od cjepiva priznatog od strane EMA - Europska Agencija za lijekove), izlječenje ili test.

Sukladno navedenoj Odluci, počev od 24. svibnja 2021. godine, svatko tko ulazi u Italiju dužan je ispuniti Digitalni obrazac za lociranje putnika koji je dostupan na sljedećoj poveznici: https://app.euplf.eu/#/.

U iznimnim slučajevima, odnosno isključivo u slučaju tehničkih poteškoća, moguće je ispuniti obrazac u papirnatom obliku koji se može preuzeti na sljedećoj poveznici: 
https://www.esteri.it/mae/resource/doc/2021/05/modulo_rientro_sintetico_...

Zelena COVID potvrda (green pass) neophodna je za sudjelovanje u većini društvenih ili sportskih aktivnosti, uključujući predstave odnosno sportska natjecanja, muzeje i druga mjesta kulture, bazene, teretane, smještajne strukture, wellness centre, sajmove, kongrese i konferencije, ljetne centre i popratne ugostiteljske aktivnosti, , restorane i kafiće na zatvorenom.

Sve osobe iznad 12 godina koje sudjeluju ili borave na gore pobrojanim mjestima/aktivnostima obavezne su imati zelenu digitalnu potvrdu Covid -19 kojom se potvrđuje jedna od tri situacije

  1. završen ciklus cijepljenja
  2. ozdravljenje od infekcije u posljednjih šest mjeseci 
  3. negativan nalaz brisa napravljen u posljednjih 48 sati.

U restoranima je i dalje dozvoljeno biti bez maske samo kada se konzumira za stolom. Maska ostaje i dalje obavezna u muzejima, kinima, kazalištima, u svim sredstvima javnog prometa, odnosno, usprkos novoj uredbi o neobaveznom nošenju maski na otvorenom, istu je potrebno imati uza sebe kako bi se istu po potrebi koristilo.

Nadležni DKP RH:

Veleposlanstvo Republike Hrvatske u Talijanskoj Republici
Tel: +39 06 3630 7650, konz. +39 06 3630 4630
Via Luigi Bodio 74/76,
E - mail: vrhrim@mvep.hr

Advent u Beču
09.12.2021 do 12.12.2021
Advent u Pragu
17.12.2021 do 19.12.2021