Advent u Pragu

17.-19.12.2021.
Advent u Pragu
Advent u Pragu
Advent u Pragu
Advent u Pragu
17.12.2021 do 19.12.2021

Prag je glavni i najveći grad Češke, s 1,2 miliona stanovnika, te  njeno kulturno i gospodarsko središte. Zemljopisno leži u sredini Češke  na rijeci Vltavi. Obyirom na dobro očuvanu srednjovjekovnu gradsku jezgru, Hradčane i malu Stranu na lijevoj, te Stare Mesto i Nove Mesto (Stari i Novi Grad) na desnoj obali Vltave, od 1992. Godine stari dio Praga je uvršten u UNESCO-v popis.

<h4>16/17. 12. HERCEGOVINA - PRAG</h4>Polazak iz Hercegovine u 22:00 sata. Noćna vožnja kroz Hrvatsku, Sloveniju i Austriju uz kraća zaustavljanja putem zbog odmora. Po dolasku u Prag smještaj u hotel Legie (www.hotellegie.cz ), udaljenog 500 metara od Vaclavskih namesti. Nakon kraćeg odmora, upoznavanje grada zajedno s pratiteljem putovanja. Povratak u hotel za večeru, noćenje. 

<h4>18. 12. PRAG </h4>Doručak. Razgled grada uz pratnju lokalnog vodiča počinje od Hradčana, rezidencije čeških vladara preko Katedrale sv. Víta i Václava, u kojoj su pokopani češki vladari. Slijedi posjet karmelićanskoj crkvi Gospe od Pobjede u kojoj se čuva drveni kip Djeteta Isusa iz 16. stoljeća, a koji je, prema predaji, pripadao Tereziji Avilskoj i ima čudesne moći. Karlovim mostom, najstarijim u Pragu, koji povezuje Stari grad s Malom Stranom, dolazi se do najstarijeg Praškog trga, Staromestskih namesti, na kojoj se nalaze crkva sv. Nikole, Starogradska vijećnica i Astronomski sat. Razgled završava na Václavskim namestima, gdje se nalazi najstariji i najveći češki muzej, Nacionalni muzej, Praška državna opera, te mnogobrojni restorani, trgovine i kafići... Poslijepodne slobodno za individualne razglede i aktivnosti.

Preporuka - fakultativna dvosatna plovidba Vltavom s ručkom na brodu. Plovidbom rijekom uz najpoznatije građevine i spomenike, Prag se doživi na jedan sasvim drugačiji način…

Slobodno vrijeme se može iskoristiti i za šetnju Pariškom ulicom sa najboljim i najskupljim trgovinama u Pragu, te posjetom Židovskoj četvrti u kojoj se nalaze sinagoge, židovsko groblje, vijećnica i ceremonijalna židovska dvorana… Navečer fakultativni odlazak na večeru u jednu od tradicionalnih praških pivnica ili odlazak do Staromestskih namesti, na kojemu se odvijaju razne manifestaciji i koncerti za vrijeme Adventa. Povratak u hotel, noćenje.

<h4>19. 12. PRAG - ČESKY KRUMLOV - HERCEGOVINA  </h4>Doručak. U 08:30 sati polazak prema Češkom Krumlovu, povijesnom gradiću u južnoj Češkoj, smještenog iznad rijeke Vltave. Grad je nastao oko dvorca iz 13. stoljeća. Zahvaljujući mirnom razvoju, srednjovjekovni gradić je ostao netaknut, te je povijesno središte grada 1992. godine upisano na UNESCO-v popis mjesta svjetske baštine u Europi. Po dolasku, šetnja gradom do dvorca uskim gradskim uličicama. Slobodno vrijeme za kavu ili ručak. Povratak prema Hercegovini kroz Austriju, Sloveniju i Hrvatsku, te uz kraća zaustavljanja za odmor i okrjepu, dolazak iza pola noći.

Dodatne informacije

Napomena za putovanja državljana R Hrvatske u Češku za vrijeme COVID 19

Ministarstvo zdravstva Češke Republike, na temelju objavljenih podataka Europskog centra za kontrolu i prevenciju bolesti od 13. rujna 2021. g. tretira se Hrvatska u Češkoj kao zemlja s visokim rizikom od zaraze COVID-19 ("CRVENA ZONA").
Pri ulasku u Češku iz Hrvatske dužni su svi prije putovanja popuniti online obrazac www.prijezdovyformular.cz.

Bez dodatnih zahtjeva mogu zatim u Češku ući osobe koje posjeduju nacionalni certifikat o završenom cijepljenju izdanom u državi članici EU ("COVID putovnica"), ako je proteklo minimalno 14 dana od primitka druge doze, odnosno primitka doze cjepiva koja se prima u jednoj dozi, a osoba ne pokazuje kliničke znakove bolesti COVID-19. Ukoliko je certifikat izdan u trećoj zemlji, priznaje se samo cijepljenje cjepivom registriranim u EU, certifikat mora izdati ovlašteni subjekt na engleskom jeziku, s QR kodom i sukladno uzoru objavljenom na web stranicama Ministarstva zdravstva Češke Republike.
Bez dodatnih zahtjeva mogu ući osobe koje posjeduju EU certifikat o preboljenju COVID-19,

Ostali putnici moraju pri ulasku posjedovati negativan rezultat PCR testa na COVID-19, napravljen u akreditiranom laboratoriju, ne stariji od 72 sati od datuma testiranja i zatim se u Češkoj testirati PCR metodom najranije 5. i najkasnije 14. dan nakon dolaska. Do primitka negativnog rezultata PCR testa moraju ostati u samoizolaciji.
Detaljne informacije o aktualnim protuepidemijskim mjerama u Češkoj, na engleskom i na češkom jeziku pronaći ćete na Vladinim stranicama Covid Portal.

Zdravstveno osiguranje

Zdravstvenu zaštitu u hitnim slučajevima u Češkoj Republici moguće je ostvariti bez naknade u državnim zdravstvenim ustanovama uz posjedovanje važeće Europske iskaznice zdravstvenog osiguranja. Usluge se odnose isključivo na hitne intervencije, a za ostale medicinske usluge može se zahtijevati naplata troškova. Iz tog razloga se hrvatskim državljanima preporučuje da u Hrvatskoj pribave Europsku iskaznicu zdravstvenog osiguranja (EHIC). EHIC nije alternativa putnom osiguranju. Stoga je preporučljivo uz EHIC imati i odgovarajuće putno osiguranje.

Nadležni DKP RH:

Veleposlanstvo Republike Hrvatske u Češkoj Republici
V Pruhledu 9
162 00 Praha 6
tel: 00420 235 090 801
fax: 00420 233 343 464
praha@mvep.hr

Advent u Toskani
02.12.2021 do 05.12.2021
Advent u Beču
09.12.2021 do 12.12.2021