Imotski – Makarska – Omiš – Split

3 dana autobusom
Imotski – Makarska – Omiš – Split
Imotski – Makarska – Omiš – Split

1.DAN HERCEGOVINA – IMOTSKI – MAKARSKA – OMIŠ

Polazak u 07:30 iz ispred škole. Vožnja autobusom do Imotskoga. Po dolasku, odlazak do tvrđave Topane, utvrde čija povijest seže do 10. stoljeća. Podignuta je nad klisurom iznad Modrog jezera, a s druge strane se nalazi stadion Gospin dolac. Obilazak Crvenog i Modrog jezera. To su krške jama ispunjene vodom. Dubina Crvenog jezera je 287 metara, te je među najdubljim jezerima u Europi, dok razina vode Modrog jezera oscilira. Kada presuši u ljetnim mjesecima, na dnu igra se nogomet. Jedno je od najljepših jezera u Hrvatskoj. Po obilasku jezera, nastavak putovanja do Makarske. Šetnja starim dijelom grada i rivom. Razgled Veprica, lurdskog svetišta u blizini Makarske, te nastavak putovanja do Omiša. Smještaj u hotelskom naselju Brzet u višekrevetnim sobama. TN Brzet je paviljonski kompleks okružen borovom šumom, udaljen 800 metara šetnicom uz more od centra Omiša. Slobodno vrijeme do večere. Zabava u naselju, noćenje.

2. DAN OMIŠ – RADMANOVE MLINICE

Doručak. Poslije doručka razgled Omiša. Omiš je gradić naseljen preko 2.000 godina. Tijekom 12. i 13. stoljeća, Omiški su gusari bili nepobjedivi u pomorskim okršajima sa znatno bogatijim gradovima poput Kotora, Dubrovnika i Venecije, te su priskrbljivali danak za neometan prolaz brodova, a gradu prosperit. U 15. stoljeću su potpali pod vlast Mletačke republike, za vrijeme koje poprima današnji izgled. Omiš je postao značajno turističko odredište, najpoznatiji po održavanju Festivala klapske glazbe. Šetnja starim gradom zvanim Fortica do utvrde Mirabella. Slijedi izlet brodom kanjonom rijeke Cetine, jednim od najljepših u Hrvatskoj, do poznatog izletišta Radmanove mlinice. Mlin je sagrađen u 17. stoljeću, a danas je preuređen u prekrasno odmorište na rijeci, sa mnogim zabavnim sadržajem na otvorenom, kao što su mini golf, tereni za mali nogomet i badmiton, košarku, šah na otvorenom, zabavni park za djecu... Povratak u Omiš. Ručak u hotelu, te poslije ručka slobodno vrijeme za individualne aktivnosti i zabavu. Večera u hotelu, noćenje..

3. DAN OMIŠ – SPLIT – TROGIR – HERCEGOVINA

Poslije doručka, cjelodnevni izlet u Split i Trogir. Grad Trogir osnovali su grčki kolonisti s otoka Visa u III. st. pr. Krista. Smješten je na obali Kaštelanskog zaljeva, na otočiću Trogiru između Čiova i kopna, spojen kamenim mostom s kopnom. Dvorac i kula okruženi zidinama sačinjavaju jezgru Trogira. Najznačajniji kulturni spomenik je trogirska katedrala, čiji je portal zapadnih vrata izradio Majstor Radovan. 1997. godine je proglašen gradom pod zaštitom UNESCO-a.
Po završetku razgleda Trogira, odlazak do Splita. Split je prije 1700 godina osnovao rimski car Dioklecijan. Dioklecijanova palača i cijela povijesna jezgra Splita na spisku su svjetske baštine UNESCO - a još od 1979. Iznad grada se diže Marjan, brdo simbol nad gradom, sa svojom šumom, stazama za trčanje, planinarenjem i biciklizmom, rekreacijskim terenima, ali i drevnim crkvicama u kojima su stari Splićani tražili duhovni mir. Razgled grada – Dioklecijanova palača, riva, Zlatna vrata, Voćni ili Narodni trg, Peristil, katedrala Sv. Dujma, Pjaca, Marmontova, Prokurative… Ručak. Poslije ručka odlazak do City Center One i slobodno vrijeme do polaska za Hercegovinu u 17:30 sati. Dolazak u večernjim satima.

VAŽNE NAPOMENE PRI ODLASKU NA GRUPNO PUTOVANJE ŠKOLSKIH USTANOVA

1. PUTNE ISPRAVE

Svi putnici moraju imati važeće putne isprave – hrvatske ili BH putovnice, odnosno hrvatske osobne iskaznice. U slučaju da se putuje u zemlju gdje je potrebna viza, putnici su dužni, uz eventualno posredovanje agencije, pribaviti iste uz predočenu dokumentaciju koju pojedino veleposlanstvo zahtjeva. Obratite pozornost na rok važenja putovnice – za ulazak u većinu zemalja putovnica mora vrijediti minimalno 90 dana od dana ulaska.

2. GUBITAK PRTLJAGE

Putnici su dužni voditi brigu o svojim stvarima unesenim u kabinu autobusa, te su ih prilikom svakog napuštanja istog dužni ponijeti sa sobom. U protivnom, putnici sami snose odgovornost za krađu, gubitak ili oštećenje stvari ostavljenih u kabini autobusa bez njihovog nadzora. U slučaju oštećene prtljage i sadržaja iste za vrijeme vožnje autobusom, Organizator se obvezuje nadoknaditi nastalu štetu u slučaju prouzročenom nepažljivim rukovanjem vozača, odnosno člana posade.

3. PONAŠANJE ZA VRIJEME VOŽNJE AUTOBUSOM

Za vrijeme vožnje autobusom nije dozvoljeno šetanje autobusom za vrijeme vožnje, oštećenje inventara, ometanje drugih osoba u autobusu – uključujući vozača, konzumiranje alkohola, opojnih droga i pušenje.
U slučaju istih, vozač je obvezan zaustaviti autobus i upozoriti na ponašanje i u slučaju nemogućnosti uspostavljanja reda u suradnji s vođom puta, zatražiti pomoć djelatnika MUP – a zemlje u kojoj se nalazi. Za vrijeme vožnje autobusom, vozaču nije dozvoljena uporaba mobilnih uređaja bez odgovarajuće dodatne opreme.

4. PUTOVANJA UNUTAR EU ZA VRIJEME COVID 19 KRIZE

Trenutno su ukinuta privremena zabrana i ograničenje prelaska preko graničnih prijelaza unutar EU. Pojedine zemlje zahtijevaju dodatne provjere prilikom ulaska u vidu antigenskih ili PCR testova, pa prije polaska u svaku zemlju, treba obratiti pozornost na aktualno epidemiološko stanje,

5. PUTNIČKO ZDRAVSTVENO OSIGURANJE

Svi su putnici osigurani od posljedica nesretnog slučaja za vrijeme boravka na putovanju, pri čemu se Organizator pojavljuje kao posrednik. Polica uključuje i pokriće troškova mogućeg liječenja od COVID 19.
Da bismo na vrijeme ishodili policu osiguranja, potrebno je dostaviti 5 dana prije puta: JMBG, broj putovnice, adresu stanovanja. Prilikom potpisivanja Ugovora, pozorno pročitajte uvjete osiguranja, kako biste znali koji su rizici i u kojem obujmu pokriveni policom osiguranja. Za osobe pod utjecajem opojnih droga i alkohola prestaju vrijediti uvjeti

6. DEVIZNI I CARINSKI PROPISI

Svi su se putnici obvezni pridržavati deviznih i carinskih propisa B i H, te zemlje u koju se putuje. U slučaju nemogućnosti nastavka putovanja radi kršenja istih od strane putnika, sve nastale troškove i posljedice snosi sam prekršitelj.

7. POPUSTI

  • Djeca iz iste obitelji: 30 % osnovne cijene;
  • Djeca iz Centara za nezbrinutu i napuštenu djecu: 50 % osnovne cijene;

8. PLAĆANJE

Prilikom prijave, putnik uplaćuje 40% cijene aranžmana, osim ako u programu nije drukčije navedeno. Razlika do pune cijene aranžmana uplaćuje se najkasnije 21 dana prije početka putovanja osim ako u programu nije drukčije navedeno.

9. ODUSTAJANJE OD PUTOVANJA

Ukoliko putnik otkaže aranžman, G - tour od ukupne cijene aranžmana zadržava:

  • 15 – 30 dana prije polaska 10 % cijene aranžmana;
  • 1 – 15 dana prije polaska 30 % cijene aranžmana;

Poslije polaska 50 % od cijene aranžmana.
U slučaju otkaza zbog bolesti ili smrtnog slučaja u obitelji, uplaćeni iznos se vraća u cijelosti, dok u slučaju otkaza zbog pogoršanja epidemioloških mjera, postoji mogućnost izdavanja vouchera zbog prolongiranja datuma polaska.

10. CIJENA PRIJEVOZA

Zbog nepredvidljivih poskupljenja cijene prijevoza, organizator putovanja zadržava pravo korekcije cijene. Konačna cijena se formira 14 dana prije polaska na putovanje!

11. REKLAMACIJE

Reklamacije se podnose na licu mjesta ukoliko je u pitanju smještaj, kako bi organizator mogao na vrijeme ispraviti eventualne nedostatke. Sve ostale reklamacije se rješavaju u skladu sa Ugovorom koji se potpisuje prilikom dogovora.

Odgovorni organizator:
G-TOUR MEĐUGORJE, d. o. o.
Ul. Fra Slavka Barbarića 34. 88266 Međugorje,
J. I. B. 427300700003
ID PDV: 227300700003
PB: 17074255, Županijski Sud u Mostaru: Tt – 702/2;

BOSNA I HERCEGOVINA (2)

Mogorjelo je jedan od najznačajnijih spomenika rimskog doba u BiH u kojemu se nalaze ostaci utvrđene vile iz 4. stoljeća. U neposrednoj blizine je već od 1 stoljeća postojalo imanje s zgradama za stanovanje i ostalim pratećim sadržajima vezanih za to doba.

Vodopad Kravica na rijeci Trebižat je najveći i najljepši vodopad u Hercegovini. Voda se spušta s visine od 30 metara, a širina je cca 150 metara. U blizini vodopada nalazi se pećina u kojoj se mogu vidjeti stalaktiti, stari mlin i brodić.

Arheološki muzej Humac se nalazi u franjevačkom samostanu svetog Ante Padovanskog na Humcu i najstariji je muzej u BiH, osnovan 1884. godine. U muzeju su izloženi predmeti prikupljeni na širem prostoru Hercegovine od starijeg kamenog doba (paleolitik) do danas. Izložena je i Humačka ploča iz 12. stoljeća, najstariji očuvani spomenik napisan mješavinom glagoljice i starohrvatske ćirilice – bosančice na području Bosne i Hercegovine.

Stolac je gradić sa najvećim brojem arheoloških nalazišta i kulturno - povijesnih spomenika u Hercegovini. Od velikog broja spomenika ističu se mostovi – ćuprije: Inat, Podgradska i Begovska Ćuprija iz 15. i 16. stoljeća, te crkva svetih Petra i Pavla iz 1500. Povijesni centar Stoca je srednjovjekovni Vidoški grad iz 15. stoljeća. U neposrednoj blizini se nalazi i Daorson, ilirski grad iz 3. stoljeća p. n. e. sa zidinama. Također, u neposrednoj blizini Stoca se nalazi i nekropola stećaka Radimlja iz 14. i 15. stoljeća. Stećci su ukrašeni crtežima u kamenu.

Vjetrenica je sustav kanala u dužini od cca 6 km. Najduži kanal je 2,5 km dug. Unutar pećina su pronađeni arheološki nalazi, ostaci kostiju medvjeda i leoparda, te crteži stari oko 10.000 godina. Manja i veća jezera (najveće je široko 180 m), vodopadi i potoci karakteriziraju pećinu, jedinstvenu po vjetru koji uvijek puše.

Široki Brijeg je administrativno sjedište Zapadno – Hercegovačke županije. Simbol grada je crkva Marijina Uznesenja na Nebo, samostan i Gimnazija. Stara je crkva sagrađena 1846, a gradnja sadašnje započela 1905. Uz crkvu i samostan se nalazi i Franjevačka galerija, a u sklopu samostana je bogata knjižnica i riznica.