Hodočašće u Svetu Zemlju

19. - 26.11. 2019. zrakoplovom
Hodočašće u Svetu Zemlju
Hodočašće u Svetu Zemlju
Hodočašće u Svetu Zemlju
Hodočašće u Svetu Zemlju
16.11.2019 do 26.11.2019

19.11. Zagreb – Tel Aviv – Nazaret

Sastanak u Zračnoj luci Dr. Franjo Tuđman, 3 sata prije polijetanja zrakoplova zbog detaljnog pregleda. Ukrcaj na let i polazak za Tel Aviv. Nakon carinskih formalnosti u zračnoj luci Ben Gurion, nastavak putovanja prema Nazaretu. Smještaj u hotelu, noćenje.

20.11. Nazaret – Gora Karmel – Nazaret

Doručak. Poslije doručka Sv. Misa u Bazilici navještenja. Slijedi razgled Bazilike, crkve sv. Josipa, sinagoge i crkve Marijinog izvora. Ručak u Casanovi u 12:30 sati, zatim razgled Haife, lučkog grada na sjeveru Izraela, posjet brdu Karmelu na kojem je djelovao prorok Ilija, Ilijinoj špilji u crkvi Gospe karmelske i samostanu Stella maris. Panoramski razgled Bahajskih vrtova. Povratak u hotel, večera, noćenje.

21.11.  Nazaret – Brdo Blaženstava – Tabga – Kafarnaum – Galilejsko jezero – Kana Galilejska

Poslije doručka, odlazak do Galilejskog jezera. Po dolasku, razgled Tabghe. Obilazak crkve čudesnog umnoženja kruha i riba, te posjet crkvi Petrova prvenstva u istom mjestu. Zatim slijedi posjet Kafarnaumu, gradu u kojem je Isus proveo najviše vremena tijekom svog javnog djelovanja, razgled ostataka starog grada, sinagoge i Petrove kuće. Sveta misa, te poslije mise uspon do Brda Blaženstava. Ručak u restoranu kod sestara Franjevki. Poslije ručka, silazak do jezera i vožnja brodom po Galilejskom jezeru. Nastavak putovanja do Kane galilejske. Obnova bračnih zavjeta u crkvi prvog Isusova čuda za crkveno vjenčane bračne parove. Povratak u hotel, večera. Uvečer moguć odlazak do Bazilike i prisustvovanje Klanjanju Presvetom u 20:30 sati. Noćenje.

22.11. Nazaret – Tabor– Mjesto Isusova krštenja (Qaser Yehuda) – Qumran – Jerihon – Jeruzalem  

Doručak. Nastavak putovanja do brda Tabora i Bazilike Preobraženja. Sveta misa. Razgled svetišta i odlazak na rijeku Jordan, na mjesto Isusova krštenja. Obnova krsnih zavjeta, te poslije odlazak na ručak u 13:30 u Qumranu. Poslije ručka, razgled lokaliteta pronalaska svitaka s Mrtvog mora, te odlazak u Jerihon. Razgled lokacija iz Svetog Pisma – Zakejeva smokva, Brdo kušnje, izvori. Nastavak puta do Jeruzalema. Smještaj u hotelu, večera, noćenje.

23.11. Jeruzalem – Maslinska gora – Cenacolo (Posljednja večera) – Zid Plača (Zapadni zid hrama)

Poslije doručka, uspon do Maslinske gore: crkva Očenaša, crkva Dominus flevit (Gospodin je plakao), Crkva svih naroda u Getsemanskom vrtu (Maslinski vrt u kojem se Isus znojio krvavim znojem). Ručak u restoranu Casanova u 12:00, te poslije ručka odlazak do brda Sion i posjeti crkvi Sv. Petra od pijetlova pijeva (Kaifin dvor). Obilazak crkve Dormitio Mariae (Marijino usnuće), zatim Cenacolo, mjesto Posljednje večere i Davidova groba. Sv. Misa u franjevačkoj crkvi Ad Cenaculum. Poslije mise posjet Zidu plača (Zapadni zid), ostatku nekadašnjeg Hrama. Povratak u hotel, večera, noćenje.

24.11. Jeruzalem – Betlehem – Ein Karim

Poslije doručka, nastavak putovanja prema Betlehemu. Posjet Pastirskim poljima, te odlazak u stari dio grada do trga Jaslica (Manger). Razgled Bazilika Rođenja Isusova, te ulazak u samu špilju. Sveta misa. Ručak u Casanovi u 13:30 sati, te poslije ručka razgled špilje sv. Josipa i sv. Jeronima, Špilje mlijeka. Slijedi odlazak do Ein Karima, rodnog mjesta Ivana Krstitelja. Posjet crkvi Marijina i Elizabetina susreta, te posjet crkvi rođenja Sv. Ivana Krstitelja. Povratak u hotel, večera, noćenje.

25.11. Jeruzalem – Križni put Via Dolorosa – Mrtvo more

Doručak. Posjet crkvi sv. Ane, posvećene Gospinu rođenju i ribnjaku Bethezda. Križni put ulicom Via Dolorosa do Crkve Kristova groba počinje od Kapele bičevanja i osude, te bazilike Ecce homo. Sveta misa, te poslije mise razgled Bazilike Groba. Ručak u Casanovi u 13:00 sati. Poslije ručka spuštanje do Mrtvog mora. Kuoanje u najslanijem moru na svijetu, te povratak u hotel za večeru. Noćenje

26.11. Tel Aviv – Zagreb

Doručak. Poslije doručka, polazak za zračnu luku Ben Gurion. Nakon carinske kontrole, polet zrakoplova za Zagreb.

Dodatne informacije

Dodatne informacije vezane za putovanje u Izrael

Carinske formalnosti
Svi predmeti namijenjeni za vaše osobne potrebe oslobođeni su carine u Izraelu. Profesionalne fotoaparate i kamere treba prijaviti na izlasku iz Hrvatske.

Putna prtljaga
U zrakoplov je dozvoljeno unijeti samo 1 komad prtljage i to onaj koji odgovara propisanim mjerama – da može stati u pretinac iznad sjedala putnika (do 7 kg). Podsjećamo vas da se u prtljazi ne smije nalaziti oštri predmeti (nožići, turpije za nokte, škarice, tekućina preko 100 ml – ovo pravilo posebno vrijedi za povratak – ni u kom slučaju ne stavljati vodu iz Jordana koju kupite u bočicama u ručnu prtljagu...). Takve stvari stavite u veliki kofer koji se predaje u avion a koji ne ide s vama (do 20 kg).

Novac
Izraelska novčana jedinica je Šekel, u opticaju je i Američki Dolar. Trenutan omjer je 1 EUR = 3,85 ILS, odnosno 1 USD = 3,40 ILS. U većim trgovinama i hotelima primaju se i kreditne kartice – Visa, Master, Diners, American. Odjeća i obuća
Odjeća i obuća treba biti pogodna za duža stajanja i šetnje. Temperatura u Izraelu u studenom slična je temperaturi u Hercegovini i Dalmaciji u svibnju i rujnu, stoga treba ponijeti laganu i prozračnu odjeću za dnevne obilaske, te topliju za večernje šetnje. Ponijeti pristojnu odjeću – ramena i koljena moraju biti pokrivena prilikom posjeta sakralnim objektima.

GSM telefoniranje
GMS operateri imaju ugovore s lokalnim kompanijama: Orange i Cellcom. Cijena minute poziva prema Hrvatskoj i B i H iznosi oko 2,50 EUR od 08 - 20 h, noću oko 2,00 EUR, dok je cijena SMS poruke oko 0,70 EUR. Telefoniranje iz soba je preskupo.

Lopovi – najbolje je nabaviti malu torbicu oko vrata i krupniji novac i dokumente čuvati u njoj u njedrima, a ostalo u džepu. Kupovanje izvan trgovina je opasno jer tu lopovi koriste gužvu i kradu. Nisu nasilni pa su zato neprimjetni, ali vješti.
Svete mise se slave svaki dan. Uobičajeno je dati mali slobodni prilog za crkvu.
Kapa ili pokrivalo za glavu je obvezna za muške kad se posjećuje Zid plača (Zapadni zid hrama)
Kupaći kostim je potreban ukoliko netko ima namjeru kupati se u Mrtvomu moru.
Voda za piće – Voda u česmama je zdrava, a može se kupiti i u autobusu (0,5 l = 1,00 USD).
Piće uz objed: uz objed se servira voda i možda neki sokovi. Piće je prilično skupo.
Slikanje i snimanje: Na većini lokaliteta je dozvoljeno, ali ako negdje nije, bit ćete obaviješteni. Zabranjeno je fotografiranje vojnih i policijskih objekata.
U sobama u hotelu ne ostavljati ništa vrijedno. Koristiti sefove na recepciji hotela. Novac i putovnicu uvijek imati uza se.
Imat ćemo prigodne molitvenike i pjesmarice. Svi ćete stoga moći sudjelovati u pjesmi i molitvi.
Bračni parovi moći će obnoviti bračne zavjete u Kani Galilejskoj i dobiti prigodnu diplomu.
Kupovanje suvenira: na svakom mjestu koje posjećujemo može se nabaviti nešto što je za to mjesto karakteristično. Kupovinu ostaviti za kraj posjeta, kako bismo mogli slijediti dnevni program bez kašnjenja.

Odgovorni organizator:

G-TOUR MEĐUGORJE, d. o. o,
Fra Slavka Barbarića 34,
88266 Međugorje.
I.D. broj: 4227300700003
Tel: +387 36 650 126
Fax: +387 36 650 156
E-mail: info@gtour-medjugorje.com

Odgovorni organizator hodočašća

Organizator hodočašća je Turistička agencija G-Tour Međugorje u suradnji s Udrugom Sveta Zemlja.

G-tour Međugorje, d.o.o.
Fra Slavka Barbarića 34,
88266 Međugorje
I.D. broj: 4227300700003
Tel: +387 36 650 126
Fax: +387 36 650 156
E-mail: info@gtour-medjugorje.com,
www.gtour-medjugorje.com

Udruga Sveta Zemlja Humac
88320 Ljubuški
I. D. BROJ: 4272246790005
Tel: +387 36 650 127
e mail: mika.stojic@gmail.com
www.svetazemlja.com