Hodočašće u Poljsku

Budmipešta, Krakow, autobusom (10.-.16.5.2023.)
Hodočašće u Poljsku
Hodočašće u Poljsku
10.05.2023 do 16.05.2023

10/11. 05. HERCEGOVINA – ODŽAK – WADOWICE – KRAKOW

Polazak iz Hercegovine u 18:00 sati. Vožnja autobusom kroz Bosnu do Odžaka i dolazak oko pola noći. Ukrcaj putnika iz Posavine i nastavak vožnje preko Hrvatske i Mađarske, te uz povremena zaustavljanja za odmor, dolazak oko 14:00 sati do Wadowica, rodnoga grada svetoga Ivana Pavla II. Razgled crkve u kojoj se nalazi krstionica u kojoj je kršten Karol Wojtila, rodne kuće i Muzeja Pape Ivana Pavla II. Nastavak putovanja do Krakowa. Smještaj u hotelu. Večera, noćenje.

12. 05. KRAKOW – SVETIŠTE BOŽANSKOG MILOSRĐA – WAWEL – WIELITZKA

Doručak. Poslije doručka, posjet svetištu Božanskog Milosrđa, u kojem se nalazi grob sv. Faustine Kowalske i slika Milosrdnog Isusa iz 1943. godine. U sklopu svetišta nalazi se samostan sestara “Naše Gospe od Milosrđa” u kojem je jedno vrijeme živjela i 1938. umrla sv. Faustina. Sveti Ivan Pavao II. je ovdje 2002. godine blagoslovio novu baziliku Božjeg milosrđa. Sveta Misa u Kapeli S. Faustine u Donjoj Bazilici (Talijanska kapela), te obavljanje ostalih pobožnosti. Slijedi Razgled Krakowa u pratnji vodiča. Grad je upisan u svjetsku baštinu pod zaštitom UNESCA. Razgled započinje posjetom kraljevskom gradu Wawelu, te krunidbenoj katedrali poljskih kraljeva, crkvi sv. Petra i Pavla, katedrali sv. Marije, tvrđavi Barbakan, Florijanovim vratima... Oko 17:00 sati, slijedi posjet rudnicima soli Wielitzka u kojima su rudari uklesali brojne kapelice, također dio UNESCO – ve svjetske baštine. Povratak u hotel, večera, noćenje.

13. 05. KRAKOW – CZESTOCHOWA – AUSCHWITZ – KRAKOW

Doručak. U 07:30 sati polazak za najveće poljsko svetište, Czestochowu. Po dolasku, razgled svetišta – Riznica, Arsenal, kapela sa presvetim... Velika gotička katedrala je izgrađena na mjestu gdje je bila skrivena slika Crne Gospe s Isusom. Sliku je naslikao Sveti Luka na dasci stola kojeg je napravio sam Isus. U 4. stoljeću ovu sliku spasila je Sveta Helena i donijela u Carigrad. Kasnije je prema legendi ova Gospina slika bila sakrivena u šumama Poljske i donesena u Czestochowu. Sveta misa u Svetištu. Slobodno vrijeme za ručak, te u 15:00 sati, nastavak putovanja do Auschwitza. Razgled najvećeg koncentracijskog logora nacističke Njemačke, u kojemu je u tri logora, život izgubilo preko milion ljudi. Zaustavljanje pokraj ćelije u kojoj je boravio sv. Maximillian Kolbe. Povratak u hotel, večera. Noćenje.

14. 05. KRAKOW – BUDIMPEŠTA

Doručak. Poslije doručka, posjet svetištu sv. Ivana Pavla II, koje prostire na više od 13 tisuća kvadratnih metara. Svetište je otvoreno 2011. godine, i još uvijek se gradi… U donjem dijelu crkve, velikoj kapeli, čuvaju se relikvije krvi Ivana Pavla II. Sveta misa, te poslije mise, nastavak putovanja za Budimpeštu. Uz povremena zaustavljanja za odmor, dolazak uvečer. Smještaj u hotel, te odlazak na večeru. Noćenje.
15/16. 05. BUDIMPEŠTA – ODŽAK – HERCEGOVINA
Doručak. Poslije doručka, razgled grada – Trg Heroja, Erszebet bulevar, zgrada Parlamenta, crkva sv. Stjepana, Citadela na brdu Gellert u Pešti, kraljevska palača na Budimu, crkva sv. Matijaša… Odlazak u centar grada do ulice Vaci ili trg Vorosmarty, gdje su smješteni West end city centar, jedan od najvećih trgovačkih centara u Europi, robna kuća Skala Metro, Labirintus – podzemni labirint malih trgovina. Slobodno vrijeme za ručak. Oko 17:00 sati, nastavak putovanja, te uz video projekcije i kraća zadržavanja za odmor, dolazak u Odžak oko 22:00 sata, a u Hercegovinu u ranim jutarnjim satima.

Dodatne informacije

Napomena za putnike u poljsku u vrijeme COVID 19

Putnici se izuzimaju od karantene ukoliko zadovoljavaju jedan od sljedećih kriterija:
Primili su sve doze cjepiva te je prošlo više od 14 dana od primitka zadnje doze (od dana nakon primitka zadnje doze). Cijepljenje se potvrđuje EU digitalnom COVID potvrdom ili drugim dokumentom na poljskom ili engleskom jeziku koji potvrđuje cijepljenje cjepivom odobrenim za korištenje u EU;
Bili su zaraženi SARS-CoV-2 virusom ne više od 6 mjeseci prije prelaska poljske granice. Putnici moraju posjedovati dokument kojim se potvrđuje zaraza na poljskom ili engleskom jeziku. Prihvatljivi dokumenti uključuju EU digitalnu COVID potvrdu;
Imaju negativne rezultate testa na COVID-19, u obliku EU digitalne COVID potvrde ili dokumenta na poljskom ili engleskom jeziku, ne stariji od 48 sati prije prelaska poljske granice;
Djeca mlađa od 12 godina koja putuju s odraslima koji su cijepljeni ili imaju negativan COVID test izuzeta su od potrebe za testiranjem ili cijepljenjem.
Ova pravila primjenjuju se na putnike koji dolaze iz:
Država članica EU – uključujući Hrvatsku, te Švicarsku, Island, Norvešku i Lichtenstein
Detaljne informacije o prelasku granice Republike Poljske dostupne su na sljedećim web stranicama:
Granična straža: https://www.strazgraniczna.pl/pl/cudzoziemcy/covid-epidemia-koronawi/857...
Vlada RP: https://www.gov.pl/web/coronavirus/temporary-limitations

Mjere uvedene radi sprječavanja širenja epidemije COVID-19

Obavezno je održavati udaljenost od najmanje 1,5 metara između osoba.
Sljedeće su osobe izuzete od ograničenja:
roditelji s djecom koja trebaju skrb (mlađa od 13 godina),
osobe koje žive u jednom domaćinstvu ili zajedno vode kućanstvo,
osobe s invaliditetom, osobe nesposobne za samostalno kretanje, osobe s posebnim obrazovnim potrebama i njihovi njegovatelji.

Pokrivanje usta i nosa samo maskom u javnim prostorima
u autobusima, tramvajima i vlakovima,
u trgovinama, trgovačkim centrima, bankama, tržnicama i poštanskim uredima
u kinima i kazalištima,
u crkvama, u školama i na sveučilištima,
U državnim uredima i drugim javnim ustanovama.

Gdje nije obavezno prekrivati ​​usta i nos?

U šumama, parkovima, zelenim površinama, botaničkim vrtovima, povijesnim vrtovima, obiteljskim vrtovima i na plažama, kao i tijekom putovanja privatnim automobilom.

Napomena!

Izuzeće od pokrivanja usta i nosa ograničeno je samo na osobe koje imaju liječničko uvjerenje ili dokument koji potvrđuje sveprisutni razvojni poremećaj, mentalni poremećaj, umjereni, teški ili duboki intelektualni invaliditet, te poteškoće pri samostalnom otkrivanju usta ili nosa.

Upute za strane građane u republici poljskoj u slučaju simptoma COVID-19

Sukladno odluci Ministarstva zdravstva Republike Poljske, svi pacijenti kod kojih je potvrđena zaraza virusom SARS-COV-2, bez obzira na državljanstvo, imaju jednak pristup uslugama medicinske skrbi u Republici Poljskoj. Pacijenti koji su zaraženi koronavirusom, bez obzira na to imaju li zdravstveno osiguranje ili ne, ne snose troškove dijagnostike i liječenja u okviru nacionalnog zdravstvenog sustava.

Odgovorni organizator hodočašća

Odgovorni organizator:

G-TOUR MEĐUGORJE, u suradnji sa
Udruga Sveta Zemlja, www.sveta-zemlja.com
Fra Slavka Barbarića 34,
88266 Međugorje,
I.D. broj: 4227300700003,
www.gtour-medjugorje.com
e – mail: info@gtour-medjugorje.com