Hodočašće u Maltu - Stopama sv. Pavla

5 dana zrakoplovom iz Zagreba
Hodočašće u Maltu - Stopama sv. Pavla
27.11.2023 do 01.12.2023

27. 11. ZAGREB – MALTA.

Okupljanje u Zračnoj luci dr Franje Tuđmana u 06:30 sati, Ukrcaj u zrakoplov Ryan Air FR 2185 i polet u 08:15 sati, Dolazak u Maltu u 10:15 sati, ukrcaj u autobus i odlazak u Valletu, glavni grad Malte. Valetta je na UNESCO-v popis svjetske baštine od 1980. godine, dok je tijekom 2018. godine Valletta bila Europski glavni grad kulture. Razgled grada u pratnji vodiča - Gradska vrata, konkatedrala sv. Ivana, Velika majstorska palača, kazalište Manoel, Velika luka okružena masivnim utvrdama, tvrđavama i obrambenim kulama, Barakka vrtovi prepuni cvijeća i fontana. Smještaj u hotel Argento iza 16:00 sati. Večera, noćenje.

28. 11. MDINA – RABAT – KATAKOMBE I ŠPILJA SV PAVLA – MOSTA – PUTOVIMA SV. PAVLA

Doručak. Poslije doručka poludnevni izlet u Mdinu i Rabat. Nakon što je protjeran iz Jeruzalema, te nakon oluje i brodoloma, sv. Pavao se zatekao na Meliti, današnjom Malti. Zajedno sa preživjelim članovima posade susreće se sa naseljenicima otoka. Nakon što je sv. Pavla ugrizla zmija, on je otresao rukom i zmija je završila u vatri, te postao sveti čovjek u očima naseljenika. Nastanio na otoku, na starom feničanskom groblju i katakombama. Prema Djelima apostolskim u Meliti ga je primio upravitelj Publije, čijega je oca izliječio molitvom. Poslije toga događaja, mnogi su otočani dolazili sv. Pavlu i bili izliječeni, te prelazili na kršćanstvo. Publije je postao prvi malteški biskup. Poslije par mjeseci, sv Pavao je nastavio svoj put ka Rimu uz sve počasti, a na mjestu susreta sa Publijem u 12. tom stoljeću podignuta je crkva, današnja katedrala sv. Pavla, sjedište Rimokatoličke nadbiskupije na Malti. Sveta misa u katedrali, te poslije mise razgled crkve, katakombi i špilje sv. Pavla. Rabat je bio predgrađe Mdine, stoljećima prijestonice Malte. Došavši na vlast 1530. godine, članovi Viteškog reda su odlučili su preseliti sjedište u blizinu luke, te je tako nastala Valetta, današnji glavni grad Malte. Nastavak putovanja do obližnje Moste. Razgled najveće rimokatoličke crkva na Malti, koja nalikuje rimskom Panteonu, a čija je ogromna kupola nekada bila treća najveća u svijetu. Poznata je po događaju iz II. Svjetskoga rata kada je tijekom mise bomba teška 500 kg probila krov i nije eksplodirala. Kopija bombe je izložena u crkvu i danas. Poslije razgleda, povratak u hotel. Večera, noćenje.

29. 11. OTOK GOZO – SVETIŠTE TA'PINO – VICTORIA/RABAT – GGANTI

Doručak. Poslije doručka, cjelodnevni izlet na drugi naseljeni otok Malte, Gozo, odnosno Kalipsin otok. Prema legendi, Kalipsa je ovdje zatočila Odiseja u jednoj od pećina 7 godina. Po dolasku odlazak do strmih stijena Xlendi i prekrasnog vidikovca, te razgled marijanskog svetišta Ta’ Pino, jedne od najljepših crkvi u Malti. 1883. godine, prolazeći pokraj crkve, Karmni Grima je začula ženski glas koji je doziva da uđe unutra, te izmoli Zdravo Marija tri puta. Nakon dvije godine, povjerila se susjedu Francescu Portelliju, koji je je potvrdio da je i sam čuo glasove. Njegova je majka čudesno izliječena, a uskoro su se dogodila i druga izlječenja, koja su pripisana Gospi od Uznesenja na Nebo. Sveta misa. Slijedi odlazak do grada Victoria-Rabat. Šetnja kamenim ulicama kojima dominiraju višestoljetne kuće, te obilazak Citadele, koja je okružena utvrdama. Slobodno vrijeme za ručak. Te poslije ručka obilazak lokaliteta pod zaštitom UNECCO-a, Gganti u kojemu se nalaze pretpovijesni hramovi stari preko 5800 godina. Najveći kameni blokovi korišteni za njegovu izgradnju teški su preko 50 tona. Povratak u hotel, večera, noćenje.

30. 11. VITTORIOSA – SENGLEA – COSPICUA – POPEYE VILLAGE

Doručak. Poslije doručka, poludnevni izlet u Tri grada, Vittoriosa, Senglea, Cospicua. Smješteni su nasuprot Velike luke u Valletti, a okružuju ih utvrde. Šetnja slikovitim uskim uličicama, posjet vrtovima Gardjola. Razgled bazilike Rođenje Marijina u Senglei, te Pomorskog muzeja, tvrđave sv. Anđela, te Inkvizitorove palače, Trg pobjede... Slobodno poslijepodne za privatne posjete i obilaske, uz preporuku za posjet Hipogeumu neolitičkom svetištu ili Popeye village. Povratak u hotel, večera, noćenje.

01.12. MARSAXLOKK – BLUE GROTTO

Doručak. Poslije doručka, odlazak do juga otoka, ribarskog mjesta Marsaxlokk, prepoznatljivog po šarenom i slikovitom pejsažu, te brojnim živo obojanim brodovima Luzzu. Smješten je na jugoistočnoj obali Malte. Poznat je po  svakodnevnoj tržnici na otvorenom, sa velikom ponudom razne ribe. Preporuka je u nekom od mnogobrojnih restorana probati svježu ribu i morske plodove. Nastavak putovanja do kompleksa Blue Grotto, koji se sastoji od nekoliko pećina. Slobodno vrijeme do polaska u zračnu luku. Ukrcaj na let Ryan aira FR 2186 u 22:00 i dolazak u 23:55 sati.

Odgovorni organizator hodočašća

Odgovorni organizator:

G-TOUR MEĐUGORJE, u suradnji s
Udruga Sveta Zemlja, www.sveta-zemlja.com
Fra Slavka Barbarića 34,
88266 Međugorje,
I.D. broj: 4227300700003,
www.gtour-medjugorje.com
e – mail: info@gtour-medjugorje.com