Andaluzija, 17/24. 02. 2023.

7 dna zrakoplovom iz Zagreba
Andaluzija, 17/24. 02. 2023.
Andaluzija, 17/24. 02. 2023.
Andaluzija, 17/24. 02. 2023.
17.02.2023 do 24.02.2023

17. 02. ZAGREB – MALAGA

Okupljanje u Zračnoj luci Dr. Franjo Tuđman u14:00 sati. Poslije redovnih kontrola, ukrcaj na zrakoplov Ryan air za Malagu i polet u 15:50 sati. Po dolasku u Malagu u 19:05, kontrola dokumenata i odlazak do hotela Sol Torremolinos Don Pablo, 4*. Smještaj u dvokrevetnim sobama. Večera, noćenje.

18. 02. MALAGA – RONDA – OLVERA – LOS BARRIOS

Doručak. Poslije doručka nastavak putovanja u „Bijelu Andaluziju“. Obilazak počinje u Olveri, gradiću prepunom bijelih kuća koje su prepoznatljivi simbol Andaluzije. Razgled Castille de Olvera, poznatog maurskog dvorca i šetnja uskim uličicama. Slijedi odlazak do gradića Ronde, smještene na strmoj litici, na 739 m nadmorske visine. Gradić se ubraja među najslikovitije u Španjolskoj, a poznat je i kao kolijevka koride. U tu je svrhu još 1785. godine podignuta arena za borbe s bikovima, Plaza de Toros. Zidinama okruženi stari dio grada, La Ciudad, sačuvao je srednjovjekovni izgled. Od novoga dijela, Mercadilla, većinom sagrađenog tijekom 18 – tog stoljeća, odijeljen je kanjonom El Tajo, kojim protječe rijeka Guadalevín, preko koje vode tri mosta: Puente Árabe ili Romano, Puente Viejo i Puente Nuevo. Sačuvane su i građevine iz rimskoga i maurskoga doba, od kojih se ističe arapski hamam. Između ostalih, ovaj su gradić redovno posjećivali Orson Wells, James Joyce, te Ernest Hemingway… Slobodno vrijeme za ručak u nekom od restorana, te potom slijedi odlazak do Los Barriosa,. Gradić je nastao početkom 18 – tog stoljeća, doseljavanjem izbjeglica iz Gibraltara. Smještaj u hotel Campo de Gibraltar, 4*, večera, noćenje.

19. 02. LOS BARRIOS – GIBRALTAR – CADIZ – SEVILLA

Doručak. Poslije doručka slijedi posjet Gibraltaru. Britanski prekomorski teritorij, poznat i po nazivu „Stijena“, The Rock. Prostire se na 6,8 km² površine, a smjestio se iznad tjesnaca koji odvaja Atlantski ocean od Sredozemnog mora, te Europu od Afrike. Fakultativni posjet Nacionalnom rezervatu i atrakcijama uključuje vožnju mini busovima do najjužnije točke, Europa point, odakle se pruža fascinantan pogled na Afriku i Maroko, zatim posjet Špilji sv. Mihovila, podzemnom kompleksu špilji, za koju se dugo vjerovalo da nema dna i da je dio kompleksa kojim je Europa povezana s Afrikom ispod mora… Slijedi posjet Rezervatu majmuna Makakija, koji je tipičan stanovnik Sjeverne Afrike i za kojeg se vjeruje da se ovdje naselio koristeći podzemni prolaz do Spilje sv. Mihajla. Slobodno vrijeme za ručak u starom gradu. Nastavak putovanja do Cadiza, jednog od najstarijih europskih gradova, kojeg su sagradili Feničani 1.000 godina prije Krista. Procvat doživljava u 18 – tom stoljeću, kada je izgrađena većina građevina današnjeg starog grada. Razgled započinje od Plaze Espana, preko Plaze de San Juan de Dios i Katedrale do Plaze Genoveze. Nastavak vožnje do Seville. Po dolasku, smještaj u hotel EXE Sevilla Macarena, 4*. Večera, noćenje.

20. 02. SEVILLA

Doručak. Poslije doručka, cjelodnevni obilazak Seville, sjedišta Andaluzije. Razgled započinje posjetom Katedrali Santa Maria de la Sede, koja zajedno sa zvonikom La Giralda čini najveću crkvu u Španjolskoj. U njoj je sahranjen Kristofor Kolumbo. Razgled se nastavlja preko plaze Nueva do Torre del Oro, tornja u kojemu se skladištilo blago iz Novog Svijeta. Kraljevska palača Real Alcazar iz 14 – tog stoljeća je izgrađena na mjestu maurskih palača iz 10 – tog stoljeća, a i danas je koristi kraljevska obitelj za posjeta Sevilji. Park Marije Luise je izgrađen za potrebe velike Ibero – Američke izložbe iz 1929. godine. Vremenom je park postao glavna zelena površina u Sevilji, s prelijepim trgom Plaza de Espana, zatim Plaza de America, te mnogim građevinama koje se koriste za kulturne i državne ustanove. Između ostalih, tu se smjestilo i malo barokno kazalište Teatro Lope de la Vega. Slobodno poslijepodne za individualne obilaske ili panoramska plovidba rijekom Guadalquivir. Mogućnost odlaska na flamenco show u 18:00 sati, te poslije programa, povratak u hotel za večeru. Noćenje.

21. 02. SEVILLA – CORDOBA – GRANADA.

Doručak. Poslije doručak, nastavak putovanja do Cordobe, grada kojeg su osnovali Kartažani u 2. stoljeću prije Krista. Do danas je sačuvala urbanu maursku arhitekturu od kojih se izdvaja veličanstvena danas katedrala Mezquita, nekada Abd Al Rahmanova džamija, koja je na UNESCO popisu mjesta svjetske baštine od 1984. godine. Po dolasku razgled rimskog mosta, utvrde Calahorra, katedrale Mezquiti kako je ovdje zovu( nekadašnja džamija). Slijedi posjet židovskoj četvrti ''Juderiji'' i tvrđavi Alkazar de los Reyes Cristianos. Slobodno vrijeme za ručak, te nastavak putovanja do Granade. Po dolasku, smještaj u hotelu Tent Granada, 4*, večera, noćenje.

22. 02. GRANADA – ALHAMBRA

Doručak. Poslije doručka, cjelodnevni razgled Granade, posljednjeg uporišta Maura u Španjolskoj. U centru Granade se smjestila katedrala, čija je gradnja započela nakon odlaska Maura. U Capelli Real su pokopani kralj Ferdinand i kraljica Izabela. Slijedi odlazak preko Trga kraljice Izabele do plaze Nueva, nekada najvažnijeg dijela grada, a koji danas zajedno sa Plaza Santa Ana, čini centar grada sa velikim brojem kavana, restorana, hotela. Posije kraćeg predaha, slijedi posjet palači Alhambri, najposjećenijem turističkom lokalitetu u Španjolskoj. Povijest palače seže u 9. stoljeće, a procvat doživljava za vrijeme nasridske dinastije kada dobiva današnje obrise. Čine je četiri cjeline, vojna četvrt Alcazaba, dvorska zonu, medina, te dvorske vrtove Generalife. 1984. godine je uvrštena na popis Svjetske baštine. Poslije obilaska Alhambre, slijedi odlazak do stare arapske četvrti Albaicin, najbolje očuvanog maurskog gradića. S obližnjeg vidikovca Sveti Nikola pruža se fascinantan pogled na Alhambru i planinu Sierra Nevadu. Povratak u hotel. Večera. Poslije večere moguć zajednički odlazak u neki od Flamenco klubova.

23.02. MALAGA

Doručak. Poslije doručka nastavak putovanja prema Malagi. Smatra se jednim od najsunčanijih gradova u Europi, a poznat je kao rodno mjesto Pabla Picasa, vrhunskoj gastronomskoj ponudi, te Feria de Malaga, fešti u spomen na dolazak katoličkih kraljeva Ferdinanda i Izabele 1487. godine i odlazak Maura. Po dolasku, razgled povijesnog centra Malage – Plaza San Juan de Dios, nedovršene Katedrale koja je dobila nadimak „Jednoruka - Manquita", zatim crkve svetog Jakova u kojoj je kršten Pablo Picasso, Teatro Romano, muzej i rodna kuća Pabla Picassa. Po završetku obilaska, smještaj u hotelu Sol Torrelimos don Pablo. Večera, noćenje.

24. 02. MALAGA – ZAGREB

Doručak. Poslije doručka, odlazak razgled tvrđava Alcazaba, čija gradnja seže u 8. stoljeće, te tvrđave Gibralfaro iz 10. stoljeća. Slobodno vrijeme za individualne razglede. Odlazak u zračnu luku u 18:00 sati. Poslije carinske kontrole, polet zrakoplova za Zagreb u 19:40 i dolazak u 22:35 sati.

Odgovorni organizator hodočašća

Odgovorni organizator:

G-TOUR MEĐUGORJE, u suradnji sa
Udruga Sveta Zemlja, www.sveta-zemlja.com
Fra Slavka Barbarića 34,
88266 Međugorje,
I.D. broj: 4227300700003,
www.gtour-medjugorje.com
e – mail: info@gtour-medjugorje.com