SVETA ZEMLJA, 09/16.11.22. - otkrivanje spomenika sv. Nikoli Taveliću

7 dana zrakoplovom iz Zagreba
SVETA ZEMLJA, 09/16.11.22. - otkrivanje spomenika sv. Nikoli Taveliću
SVETA ZEMLJA, 09/16.11.22. - otkrivanje spomenika sv. Nikoli Taveliću
SVETA ZEMLJA, 09/16.11.22. - otkrivanje spomenika sv. Nikoli Taveliću
09.11.2022 do 16.11.2022

09. 11. Zagreb – Tel Aviv – Nazaret

Sastanak u Zračnoj luci Dr. Franjo Tuđman u Zagrebu u 18:00 sati zbog detaljnog pregleda. Ukrcaj na let za Istanbul u 20:00, te za Tel Aviv u 01:35. Dolazak u Tel Aviv u zračnu luku Ben Gurion u 02:40 sati. Detaljna carinska kontrola. Slijedi ukrcaj u autobus i nastavak putovanja Nazaretu. Po dolasku, smještaj u hotelu.

10. 11. Nazaret – Kana Galilejska

Doručak. Poslije duručka, razgled Marijinog izvora, sinagoge, crkve sv. Josipa i Bazilike Navještenja. Sveta misa, te poslije mise, ručak u restoranu Casanova. Poslije ručka, odlazak do Kane galilejske. Obnova bračnih zavjeta u crkvi prvog Isusova čuda za crkveno vjenčane bračne parove. Povratak u hotel, večera, noćenje.

11. 11. Nazaret - Brdo Blaženstava – Tabga – Kafarnaum – Galilejsko jezero – Tabor

Doručak. Poslije doručak odlazak do Galilejskog jezera. Po dolasku, razgled Tabghe. Obilazak crkve čudesnog umnoženja kruha i riba, te posjet crkvi Petrova prvenstva u istom mjestu. Zatim slijedi posjet Kafarnaumu, gradu u kojem je Isus proveo najviše vremena tijekom svog javnog djelovanja, razgled ostataka starog grada, sinagoge i Petrove kuće. Slijedi uspon do Brda Blaženstava i sveta misa. Ručak, te poslije ručka, silazak do jezera i vožnja brodom po Galilejskom jezeru. Nastavak putovanja do brda Tabora. Razgled Bazilike Preobraženja. Povratak u hotel, večera. Noćenje.

12. 11. Nazaret – Mjesto Isusova krštenja (Qaser Yehuda) – Mrtvo More – Jerihon – Betlehem  

Doručak. Nastavak putovanja do Qaser Yehuda na rijeci Jordanu, mjesta Isusova krštenja. Obnova krsnih zavjeta. Slijedi odlazak u Jerihon. Sveta misa i panoramski razgled lokacija iz Svetog Pisma – Zakejeva smokva, Brdo kušnje. Slobodno vrijeme za ručak. Poslije ručka, odlazak do Mrtvoga mora. Kupanje na Mrtvom moru, najnižoj depresiji i najslanijem moru na Zemlji. Nastavak puta do Betlehema. Smještaj u hotelu. Večera, noćenje.

13. 11. Betlehem – Ein Karim

Doručak. Poslije doručka, odlazak u stari dio grada do trga Jaslica (Manger). Sveta misa, te poslije mise, razgled Bazilike Rođenja Isusova i ulazak u samu špilju. Ručak, te poslije ručka razgled špilje sv. Josipa i sv. Jeronima, Špilje mlijeka. Slijedi odlazak do Pastirskih poljana, obilazak lokacije budućeg hrvatskog svetišta Svih hrvatskih svetaca i blaženika. Poslije razgleda, nastavak putovanja prema Ein Karimu, rodnom mjestu Ivana Krstitelja. Posjet crkvi Marijina i Elizabetina susreta, te crkvi rođenja Sv. Ivana Krstitelja. Povratak u hotel, večera, noćenje.

14. 11. Betlehem – brdo Sion – Cenacolo (Posljednja večera) – Maslinska gora – Zid Plača

Doručak. Poslije doručka, odlazak u Jeruzalem. Obilazak crkve Sv. Petra od pijetlova pijeva (Kaifin dvor)Siona, te crkvi Marijinog usnuća, u kojoj se nalazi kip sv. Jeronima. Razgled dvorane Posljednje večere i Davidova groba, Slijedi sveta misa u franjevačkoj crkvi Ad Cenacullum u kojem će se odžati svečanost otvaranja kipa sv. Nikole Tavelića. Poslije svečanosti ručak u restoranu Casanova, te poslijepodne obilazak Maslinske gore (crkva Očenaša, Dominus flevit (Gospodin je plakao), Crkve svih naroda u Getsemanskom vrtu i pravoslavne crkve Marijina groba. Posjet Zidu plača (Zapadni zid), ostatku nekadašnjeg Hrama. Povratak u hotel, večera, noćenje.

15. 11. Betlehem – Križni put Via Dolorosa 

Doručak. Posjet crkvi sv. Ane, posvećene Gospinu rođenju i ribnjaku Bethezda. Križni put ulicom Via Dolorosa do Crkve Kristova groba počinje od Kapele bičevanja i osude, te bazilike Ecce homo. Razgled Bazilike Groba i ulazak u sami Grob. Sveta misa. Slobodno vrijeme za ručak i osobne pobožnosti. Povratak u hotel za večeru.

16. 11. Tel Aviv – Zagreb

Doručak. Poslije doručka, nastavak putovanja za Tel Aviv i dolazak u Zračnu luku Ben Gurion do 09:30 sati. Detaljna carinska kontrola… Polet zrakoplova za Istanbul u 12:20 sati, te Zagreb u 19:00. Dolazak u 19:10 sati.

Dodatne informacije

Dodatne informacije vezane za putovanje u Izrael

Sigurnosna situacija i vizni režim

Državljanima Republike Hrvatske nije potrebna viza za ulazak u Izrael. Potrebna je obična putovnica koja mora vrijediti minimalno 6 mjeseci od dana ulaska u Izrael.
Nositeljima B i H putovnica je potrebna viza za ulazak u Izrael i izdaje se u svim izraelskim veleposlanstvima u svijetu (najbliži su u Beogradu i Zagrebu), Potrebni dokumenti: putovnica, popunjen obrazac za vizu, uvjerenje o zaposlenju, izvod iz banke, povratna ili tranzitna karta, potvrda o rezervaciji smještaja, obavezno zdravstveno osiguranje. Cijena ishođenja vize: 26 USD

Mogući su incidenti i nagle promjene ukupne sigurnosne situacije. U slučaju potrebe za pomoć, telefoni su

  • HR Veleposlanstva: +972 50 732 2918.
  • BH Veleposlanstva: +972 3 612 44 99

Covid 19 mjere

Sukladno odluci Vlade Države Izrael od 09. listopada 2022. za sve putnike ukinuta je obveza ispunjavanja online Ulaznog obrasca za Izrael, ali ostaje obveza predočenja potvrde o zdravstvenom osiguranju, koje uključuje liječenje od koronavirusa za vrijeme boravka u Izraelu.

Ukinuta je obveza obavljanja PCR ili antigen testa prije polijetanja i nakon slijetanja na Zračnu luku u Izraelu, kao i obveza samoizolacije. Nošenje zaštitnih maski u zatvorenom prostoru (osim bolnica i domova za starije) od 23. travnja 2022. nije više obvezno.

Carinske formalnosti

Svi predmeti namijenjeni za osobne potrebe oslobođeni su carine u Izraelu. Vrijednije (profesionalne) fotoaparate i kamere treba prijaviti na izlasku.

Putna prtljaga

U zrakoplov je dozvoljeno unijeti  samo 1 komad prtljage i to onaj koji odgovara propisanim mjerama - da može stati u pretinac iznad sjedala putnika (do 8 kg). Podsjećamo da se u ručnoj prtljazi ne smije nalaziti oštri predmeti (nožići, turpije za nokte, škarice, tekućina preko 100 ml...), a maksimalna težina prtljage je 20 kg.

Novac

Svi putnici koji unose ili iznose gotovinu ili vrijednosne papire u iznosu većem od 10.000 EUR dužni su prijaviti carinskom organu na svakom graničnom prijelazu u B i H.

Izraelska novčana jedinica je Šekel. Vrijednost šekela prema nekim valutama: 1 USD = 3,50 ILS , 1 EUR = 3,40 ILS, 1 HRK = 0,45 ILS, 1 KM = 1.70 ILS… U većim trgovinama i hotelima primaju se sve vrste kreditnih kartica. U većini suvenirnica se može plaćati dolarima ili eurima…

Odjeća i obuća

Odjeća i obuća treba biti pogodna za duža stajanja i šetnje. Temperatura kraj listopada/studeni: od 10°C noću/28°C danju.Treba ponijeti laganu i prozračnu odjeću za dnevne obilaske, te topliju za večernje šetnje. Ponijeti pristojnu odjeću - ramena i koljena moraju biti pokrivena prilikom posjeta sakralnim objektima.

GSM telefoniranje

Naši GMS operateri imaju ugovore s lokalnim kompanijama: Orange i Cellcom. Cijena minute poziva prema Hrvatskoj, B i H i EU iznosi oko 2,50 EUR, dok je cijena SMS poruke oko 0,70 EUR.

Lopovi - najbolje je nabaviti malu torbicu oko vrata i krupniji novac i dokumente čuvati u njoj u njedrima, a ostalo u džepu. Kupovanje izvan trgovina je opasno, jer tu lopovi koriste gužvu i kradu.
Gdje se bude slavila sv. misa običaj je dati mali slobodni prilog za crkvu.
Sunčane naočale i kupaći kostim trebaju radi kupanja u Mrtvomu moru.
Voda za piće - Voda u česmama je zdrava, a može se kupiti i u autobusu ($ 1 = 0,5 l vode).
Piće uz objed: uz objed se servira voda i  možda neki sokovi s vodom.
Slikanje i snimanje: Na većini lokaliteta je dozvoljeno, ali ako negdje nije, bit ćete obaviješteni. Zabranjeno je fotografiranje vojnih i policijskih objekata.
U sobama u hotelu ne ostavljati ništa vrijedno. Koristiti sefove na recepciji hotela. Novac i putovnicu uvijek imati uza se
Obzirom da svaki hodočasnik dobiva prigodni molitvenik, svi će moći sudjelovati u pjesmi i molitvi.
Kupovanje suvenira: na svakom mjestu koje se posjećuje, može se nabaviti nešto što je za to mjesto karakteristično.
Crkveno vjenčani bračni parovi mogu obnoviti bračne zavjete u Kani Galilejskoj.

Odgovorni organizator:
G-TOUR MEĐUGORJE, u suradnji sa
Udruga Sveta Zemlja, www.sveta-zemlja.com
Fra Slavka Barbarića 34,
88266 Međugorje,
I.D. broj: 4227300700003,
www.gtour-medjugorje.com
e - mail: info@gtour-medjugorje.com

Odgovorni organizator hodočašća

Odgovorni organizator:

G-TOUR MEĐUGORJE, u suradnji sa
Udruga Sveta Zemlja, www.sveta-zemlja.com
Fra Slavka Barbarića 34,
88266 Međugorje,
I.D. broj: 4227300700003,
www.gtour-medjugorje.com
e – mail: info@gtour-medjugorje.com