Sveta zemlja, 20/27. 10. 2022. zrakoplovom iz Zagreba

Duhovna obnova s fra Ivom Pavićem
Sveta zemlja, 20/27. 10. 2022. zrakoplovom iz Zagreba
Sveta zemlja, 20/27. 10. 2022. zrakoplovom iz Zagreba
20.10.2022 do 27.10.2022

Sastanak u Zračnoj luci Dr. Franjo Tuđman u Zagrebu u 17:30 sati zbog detaljnog pregleda. Ukrcaj na let za Istanbul u 20:15, te za Tel Aviv u 01:25. Dolazak u Tel Aviv u zračnu luku Ben Gurion u 03:30 sati. Detaljna carinska kontrola. Slijedi ukrcaj u autobus i nastavak putovanja Haifi...

21. 10. Haifa – Nazaret – Kana Galilejska

Doručak u Haifi, te poslije doručka razgled samostana Stella Maris na brdu Karmel i Ilijine pećine. Panoramski obilazak Bahajskih vrtova. Nastavak putovanja prema Nazaretu. Po dolasku, razgled Marijinog izvora, sinagoge, crkve sv. Josipa i Bazilike Navještenja. Sveta misa, te poslije mise, ručak u restoranu Casanova. Poslije ručka, smještaj u hotelu. Poslije kraćeg odmora, odlazak do Kane galilejske. Obnova bračnih zavjeta u crkvi prvog Isusova čuda za crkveno vjenčane bračne parove. Povratak u hotel, večera, noćenje.

22. 10. Nazaret - Brdo Blaženstava – Tabga – Kafarnaum – Galilejsko jezero – Tabor

Doručak. Poslije doručak odlazak do Galilejskog jezera. Po dolasku, razgled Tabghe. Obilazak crkve čudesnog umnoženja kruha i riba, te posjet crkvi Petrova prvenstva u istom mjestu. Zatim slijedi posjet Kafarnaumu, gradu u kojem je Isus proveo najviše vremena tijekom svog javnog djelovanja, razgled ostataka starog grada, sinagoge i Petrove kuće. Slijedi uspon do Brda Blaženstava i sveta misa. Ručak, te poslije ručka, silazak do jezera i vožnja brodom po Galilejskom jezeru. Nastavak putovanja do brda Tabora. Razgled Bazilike Preobraženja. Povratak u hotel, večera. Noćenje.

23. 10. Nazaret – Mjesto Isusova krštenja (Qaser Yehuda) – Mrtvo More – Jerihon – Betlehem  

Doručak. Nastavak putovanja do Qaser Yehuda na rijeci Jordanu, mjesta Isusova krštenja. Obnova krsnih zavjeta. Slijedi odlazak u Jerihon. Sveta misa i panoramski razgled lokacija iz Svetog Pisma – Zakejeva smokva, Brdo kušnje. Slobodno vrijeme za ručak. Poslije ručka, odlazak do Mrtvoga mora. Kupanje na Mrtvom moru, najnižoj depresiji i najslanijem moru na Zemlji. Nastavak puta do Betlehema. Smještaj u hotelu. Večera, noćenje.

24. 10. Betlehem – Ein Karim

Doručak. Poslije doručka, odlazak u stari dio grada do trga Jaslica (Manger). Sveta misa, te poslije mise, razgled Bazilike Rođenja Isusova i ulazak u samu špilju. Ručak, te poslije ručka razgled špilje sv. Josipa i sv. Jeronima, Špilje mlijeka. Slijedi odlazak do Pastirskih poljana, obilazak lokacije budućeg hrvatskog svetišta Svih hrvatskih svetaca i blaženika. Poslije razgleda, nastavak putovanja prema Ein Karimu, rodnom mjestu Ivana Krstitelja. Posjet crkvi Marijina i Elizabetina susreta, te crkvi rođenja Sv. Ivana Krstitelja. Povratak u hotel, večera, noćenje.

25. 10. Betlehem – brdo Sion – Cenacolo (Posljednja večera) – Maslinska gora – Zid Plača

Doručak. Poslije doručka, odlazak do Maslinske gore i razgled kapele Uzašašća, crkve Očenaša, crkve Dominus flevit (Gospodin je plakao). razgled Crkve svih naroda u Getsemanskom vrtu i pravoslavne crkve Marijina groba. Ručak u restoranu Casa Nova u 13:00 sati, te poslije ručka posjet crkvi Marijinog usnuća, u kojoj se nalazi kip sv. Jeronima. Razgled dvorane Posljednje večere i Davidova groba, te crkve Sv. Petra od pijetlova pijeva (Kaifin dvor). Posjet Zidu plača (Zapadni zid), ostatku nekadašnjeg Hrama. Povratak u hotel, večera, noćenje.

26. 10. Betlehem – Križni put Via Dolorosa 

Doručak. Posjet crkvi sv. Ane, posvećene Gospinu rođenju i ribnjaku Bethezda. Križni put ulicom Via Dolorosa do Crkve Kristova groba počinje od Kapele bičevanja i osude, te bazilike Ecce homo. Razgled Bazilike Groba i ulazak u sami Grob. Sveta misa. Slobodno vrijeme za ručak i osobne pobožnosti. Povratak u hotel za večeru, noćenje.

27. 10. Tel Aviv – Zagreb

Doručak. U 06:30 sati, nastavak putovanja za Tel Aviv i dolazak u Zračnu luku Ben Gurion do 07:40 sati. Detaljna carinska kontrola…Polet zrakoplova za Istanbul u 10:30 sati, te za Zagreb u 18:20. Dolazak u Zagreb u 19:25 sati.

Dodatne informacije

Dodatne informacije vezane za putovanje u Izrael

Covid 19 mjere

Sukladno odluci Vlade Države Izrael od 21. svibnja 2022. za sve putnike ukida se obveza obavljanja PCR ili antigen testa prije polijetanja i nakon slijetanja na Zračnu luku u Izraelu, kao i obvezu samoizolacije.
Od 23. svibnja 2022. za sve putnike ukida se obveza nošenja zaštitnih maski na svim dolaznim i odlaznim međunarodnim letovima.
Obveza ispunjavanja online dolazne izjave unutar 48 sati prije polaska www.corona.health.gov.il/en/flights/ ostaje na snazi, kao i obveza predočenja potvrde o zdravstvenom osiguranju, koje uključuje liječenje od koronavirusa za vrijeme boravka u Izraelu.
S obzirom na promjenjivost globalne epidemiološke situacije, upućujemo na praćenje obavijesti i uputa Ministarstva zdravstva Izraela na sljedećoj poveznici: www.govextra.gov.il/ministry-of-health/corona/corona-virus-en . Nošenje zaštitnih maski u zatvorenom prostoru (osim bolnica i domova za starije) od 23. travnja 2022. nije više obvezno.

Carinske formalnosti

Svi predmeti namijenjeni za osobne potrebe oslobođeni su carine u Izraelu. Vrijednije (profesionalne) fotoaparate i kamere treba prijaviti na izlasku.

Putna prtljaga

U zrakoplov je dozvoljeno unijeti  samo 1 komad prtljage i to onaj koji odgovara propisanim mjerama – da može stati u pretinac iznad sjedala putnika (do 7 kg). Podsjećamo da se u ručnoj prtljazi ne smije nalaziti oštri predmeti (nožići, turpije za nokte, škarice, tekućina preko 100 ml...), a maksimalna težina prtljage je 20 kg.

Novac

Izraelska novčana jedinica je Šekel. Vrijednost šekela prema nekim valutama: 1 USD = 3,30 ILS , 1 EUR = 3,50 ILS, 1 HRK = 0,50 ILS, 1 KM = 1.95 ILS… U većim trgovinama i hotelima primaju se sve vrste kreditnih kartica. U većini suvenirnica se može plaćati dolarima ili eurima…

Odjeća i obuća

Odjeća i obuća treba biti pogodna za duža stajanja i šetnje. Treba ponijeti laganu i prozračnu odjeću za dnevne obilaske, te topliju za večernje šetnje. Ponijeti pristojnu odjeću – ramena i koljena moraju biti pokrivena prilikom posjeta sakralnim objektima.

GSM telefoniranje

Naši GMS operateri imaju ugovore s lokalnim kompanijama: Orange i Cellcom. Cijena minute poziva prema Hrvatskoj i EU iznosi oko 2,50 EUR od 08 - 20 h, noću oko 2,00 EUR, dok je cijena SMS poruke oko 0,70 EUR.
Lopovi – najbolje je nabaviti malu torbicu oko vrata i krupniji novac i dokumente čuvati u njoj u njedrima, a ostalo u džepu. Kupovanje izvan trgovina je opasno, jer tu lopovi koriste gužvu i kradu. Nisu nasilni pa su zato neprimjetni, ali vješti.
Gdje se bude slavila sv. misa običaj je dati mali slobodni prilog za crkvu.
Sunčane naočale i kupaći kostim trebaju radi kupanja u Mrtvomu moru.
Voda za piće – Voda u česmama je zdrava, a može se kupiti i u autobusu ($ 1 = 0,5 l vode).
Piće uz objed: uz objed se servira voda i  možda neki sokovi s vodom.
Slikanje i snimanje: Na većini lokaliteta je dozvoljeno, ali ako negdje nije, bit ćete obaviješteni. Zabranjeno je fotografiranje vojnih i policijskih objekata.
U sobama u hotelu ne ostavljati ništa vrijedno. Koristiti sefove na recepciji hotela. Novac i putovnicu uvijek imati uza se
Obzirom da svaki hodočasnik dobiva prigodni molitvenik, svi će moći sudjelovati u pjesmi i molitvi.
Kupovanje suvenira: na svakom mjestu koje se posjećuje, može se nabaviti nešto što je za to mjesto karakteristično.
Crkveno vjenčani bračni parovi mogu obnoviti bračne zavjete u Kani Galilejskoj.

Odgovorni organizator:

G-TOUR MEĐUGORJE, u suradnji sa
Udruga Sveta Zemlja, www.sveta-zemlja.com
Fra Slavka Barbarića 34,
88266 Međugorje,
I.D. broj: 4227300700003,
www.gtour-medjugorje.com
e – mail: info@gtour-medjugorje.com

Odgovorni organizator hodočašća

Odgovorni organizator:

G-TOUR MEĐUGORJE, u suradnji sa
Udruga Sveta Zemlja, www.sveta-zemlja.com
Fra Slavka Barbarića 34,
88266 Međugorje,
I.D. broj: 4227300700003,
www.gtour-medjugorje.com
e – mail: info@gtour-medjugorje.com